Lisbeth Slunga Järvholm

Lisbeth Slunga Järvholm är professor i arbetsmedicin vid Umeå universitet och överläkare på arbets- och miljömedicin vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Hon arbetade under 1990-talet som specialist i hjärtsjukdomar och forskade om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Hon studerade också effekter av stress och beteendeinriktad behandling för hjärtsjuka kvinnor.

Under 2000-talet har Lisbeth arbetat inom arbets- och miljömedicin med särskilt fokus på stress- och utmattningsproblematik. Hon arbetade aktivt med att i Umeå starta en av de första rehabiliteringsenheterna i landet för patienter med utmattningssyndrom. På denna enhet har klinisk forskning om utmattningssyndrom utförts parallellt med utveckling av multimodal rehabilitering. Det har hela tiden funnits en tydlig inriktning mot arbetslivsinriktade åtgärder för att möjliggöra återgång i arbete.

Lisbeth har under senare år särskilt velat fokusera på förebyggande och hälsofrämjande åtgärder i arbetslivet för att förhindra att människor blir sjuka och även bidra till en positiv utveckling med god arbetsmiljö, hälsa, välmående och värdeskapande arbetsplatser.

Hennes forskning har under senare år bland annat handlat om vilka effekter olika typer av kontorsmiljöer har på de anställdas hälsa, fysiska aktivitet, arbetsmiljö och produktivitet. En annan viktig fråga i hennes forskning är hur den fysiska aktiviteten i arbetet kan utformas så att den blir hälsofrämjande istället för att öka risken för olika sjukdomar. Det är också angeläget att få ökad kunskap om hur vi kan möjliggöra för äldre personer att arbeta länge.

Ett hållbart arbetsliv förutsätter att vi får regelbunden återhämtning, både under arbetsdagen och på fritiden. Vi vet från tidigare forskning att naturmiljöer underlättar återhämtning. Men vi behöver implementera och få praktiskt nytta av denna kunskap i både arbetslivet och andra sammanhang. I Botnia Atlantica projektet Nordic Nature Health Hub bygger forskarna upp en kunskapsnod för naturföretagare och undersöker hur man kan mäta återhämtning i olika naturmiljöer.

Sidan senast uppdaterad 4 september 2024

Skriv ut sida