Kognitiv funktion i arbetslivet

2024-10-23 08.30–14.00 Digitalt NorBet

Varmt välkommen till höstens digitala NorBet-konferens om kognitiv funktion i arbetslivet! Dagen riktar sig till chefer, HR och andra intresserade. Tipsa gärna ditt nätverk!

Dagens arbetsliv ställer höga krav på kognitiv förmåga, samtidigt är människans kognitiva kapacitet både föränderlig och begränsad. Chefer och HR ställs ofta inför frågor som rör arbetslivets krav och medarbetares behov, inte minst när det gäller medarbetare med kognitiv påverkan på grund av exempelvis stress- och utmattningsproblematik eller neuropsykiatriska tillstånd. NorBet vill genom denna digitala konferens belysa möjligheter att navigera i detta, emellanåt komplexa, fält.

Under dagen kommer föreläsningar att varvas med fördjupande gruppdiskussioner och egna reflektioner. Det gemensamma lärandet och erfarenhetsutbytet står i centrum. Utöver en kunskapsfördjupning i ämnet kommer konferensens fokus vara att ge en ökad kunskap om konkreta hanteringsstrategier vid kognitiva besvär i arbetslivet.

När: 23 oktober 2024 kl. 08.30–14.00

Var: Digitalt via Teams (Teams-länk skickas ut till anmälda efter sista anmälningsdag)

Kostnad: 250 kr (exkl. moms)

Anmälan: Via detta formulär senast den 14 oktober

Program

08.30  NorBet hälsar välkommen

Kognitiv funktion och kognitiva krav i arbetslivet (föreläsning och diskussioner i smågrupper)

Paus

Tillstånd och faktorer som påverkar kognitionen, exempelvis neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, utmattningssyndrom och åldrande (föreläsning och diskussioner i smågrupper)

Paus

Anpassningar vid kognitiv påverkan och friskfaktorer på arbetsplatsen (föreläsning och diskussioner i smågrupper)

12.00  Lunch

13.00  Diskussioner och erfarenhetsutbyte (helgrupp)

Summering

14.00  Avslut

Föreläsare

Moderatorer och föreläsare under dagen är Sara Andersson och Sofia Nording, båda legitimerade psykologer. Med oss från NorBets arbetsgrupp har vi också Anita Pettersson-Strömbäck, lektor vid Institutionen för psykologi vid Umeå universitet.

Svartvit porträttbild av Sara Andersson
Sara Andersson är legitimerad psykolog och specialist i klinisk psykologi med inriktning neuropsykologi. Sara arbetar på arbets- och miljömedicin i Umeå, Region Västerbotten med både klinisk patientverksamhet och preventiva och utbildningsinriktade uppdrag inom det arbets- och miljömedicinska området. Sara har ett särskilt intresse för neuropsykiatriska och kognitiva funktionsnedsättningar i arbetslivet men även för organisatoriska och sociala faktorers inverkan på hälsa. Utöver mångårig klinisk erfarenhet som psykolog har Sara även varit involverad i olika forskningsprojekt inom klinisk psykologi.

Svartvit porträttbild av Sofia Nording
Sofia Nording, legitimerad psykolog och filosofie magister i kognitionsvetenskap. Sofia arbetar kliniskt med stressrelaterad psykisk ohälsa vid Stressrehabiliteringen inom Region Västerbotten, och föreläser om organisatoriska och sociala aspekter av arbetsmiljö och om förebyggande åtgärder. Sofia har ett särskilt intresse för kognitiv påverkan vid utmattningssyndrom och kognitiv ergonomi, och är medförfattare till riktlinjer för kognitiv ergonomi i metodstöden AD-A och ADA+ som går att läsa om på Umeå universitets hemsida. Sofia är också involverad i forskningsprojekt som handlar om testning av kognitiv funktion vid utmattningssyndrom.

Svartvit porträttbild på Anita Pettersson-Strömbäck
Anita Pettersson-Strömbäck, lektor vid Institutionen för psykologi, forskar och undervisar i arbets- och hälsorelaterade frågor så som organisations-, hälso- och smågruppspsykologi samt är även ett av tre huvudarbetsmiljöombud vid Umeå universitet. Anita kommer under dagen att fungera som bisittare, hålla koll på chatten och summera upp de frågeställningar som lyfts.

Sidan senast uppdaterad 11 november 2024

Skriv ut sida