Organisatoriska friskfaktorer

God arbetsmiljö för alla, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet

6 mars 2025

NorBet har i tidigare inlägg berättat om Mynaks rapport ”HBTQ-personers organisatoriska och sociala arbetsmiljö – en kunskapssammanställning” från 2022. I rapporten framkommer att många hbtqi-personer upplever arbetsmiljörelaterade problem, till exempel diskriminering, trakasserier, mikroraggressioner och sämre karriärmöjligheter. I rapporten identifieras också viktiga friskfaktorer och kännetecken för en inkluderande arbetsmiljö. Det handlar bland annat om organisatoriskt stöd såsom policyer och en accepterande attityd gentemot hbtqi-personer på arbetsplatser, men också aktivt stöd av chefer och kollegor där man markerar mot diskriminering och kränkande särbehandling och står upp för hbtqi-frågor.

Utifrån de resultat och behov som identifierades i rapporten har Mynak arbetat vidare med att utforma en guide som kan användas i arbetet med att skapa en inkluderande miljö där alla känner sig respekterade, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Guiden ”God arbetsmiljö för hbtqi-personer. En forskningsbaserad guide till arbetsplatser” riktar sig till hela arbetsplatsen men ger möjlighet till olika infallsvinklar beroende på roll i organisationen (chefer, arbetsmiljöombud, fackligt förtroendevalda, HR och arbetsgrupper).

Guiden, tillhörande stödmaterial och länk till webbinarium där forskarna bakom guiden, Andrea Eriksson och Sara Andersson, presenterar materialet återfinns på Mynaks webbplats: God arbetsmiljö för hbtqi-personer – en forskningsbaserad guide.

Guiden består av fem avsnitt innehållande:

  • introduktion till ämnet
  • genomgång av nyckelbegrepp
  • beskrivning av diskriminering och exkludering, och tips för att motverka detta
  • råd för att skapa en inkluderande arbetsplats
  • övningar och checklistor

I de olika avsnitten varvas teoretiska resonemang med reflektionsövningar, exempel, tips och illustrerande bilder i ett lättillgängligt och pedagogiskt format. Det framhålls att arbetsplatsen eller organisationen kan jobba med innehållet i guiden flexibelt utifrån var i processen den befinner sig. Finns det mindre erfarenhet rekommenderas att starta från början av guiden och jobba sig igenom avsnitt för avsnitt. Har arbetsplatsen kommit en bit på vägen kan den gå direkt till de avslutande reflektionsövningarna och checklistorna för att kartlägga vilka frågor som är mest angelägna att börja arbeta med. Det föreslås också att arbetsplatser med begränsad tid och resurser lägger fokus på de delar i guiden som handlar om chefers roll i frågorna. Den närmaste chefen har stor betydelse för hbtqi-personers arbetsmiljö. Här handlar det i stor utsträckning om att skapa ett stödjande arbetsklimat genom ett inkluderande ledarskap och ha en aktiv hållning för att motverka diskriminering. För ett lyckat organisatoriskt inkluderingsarbete lyfts också behovet av kompetens inom normmedvetenhet, systematisk uppföljning av risker och åtgärder gällande diskriminering, och ett aktivt arbete med värdegrundsfrågor avseende lika rättigheter och möjligheter inom organisationen.

I processen att skapa inkluderande och respektfulla arbetsplatser betonas betydelsen av att arbetet behöver vara både långsiktigt och ske kontinuerligt, och att det därtill krävs engagemang på alla nivåer i organisationen. Med stöd av denna konkreta och handfasta guide kan arbetet underlättas avsevärt!

Sidan senast uppdaterad 27 mars 2025

Skriv ut sida