Funktionsvariation i arbetslivet

Unga med NPF-diagnos får stöd att hitta rätt på arbetsmarknaden

15 oktober 2021

Att vara ung och kastas ut i arbetslivet är en omställning. Om man dessutom har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) kompliceras övergången ytterligare.

JobbaFrisk NPF är en webbplats riktad till elever/studenter, vårdnadshavare och de som i arbetet jobbar med att introducera och stödja unga (upp till 29 år) med NPF i övergången till arbetslivet eller vid val av studier. Bakom webbplatsen står Centrum för arbets- och arbetsmiljömedicin i Stockholm och deras mål är att ge evidensbaserad information om studie- och yrkesvägledning vid NPF. JobbaFrisk NPF lanserades i slutet av september och NorBet har tagit sig en titt. För den som är intresserad av NPF, studier och arbete finns här en genomarbetad webbplats med information, vägledning i form av både råd och tips samt arbetsmaterial att ta del av. Och ja, väldigt mycket är användbart även om man är över 29 år.

JobbaFrisk NPF har även systersajten JobbaFrisk. På JobbaFrisk finns kunskap om hälsorisker kopplade till arbetsmiljön i olika yrken. Sidan riktar sig till unga som snart ska ut på arbetsmarknaden, vårdnadshavare och de som jobbar med att vägleda ungdomar vid val av utbildning eller yrke. Det är HINTA (Hälsosamt INTräde i Arbetslivet), ett nationellt nätverk mellan landets arbets- och miljömedicinska kliniker, som står bakom JobbaFrisk.

Vill du läsa mer om HINTA kan du klicka här och ta del av ett tidigare inlägg på NorBet blogg, där vi intervjuade Helén Bertilsson som sitter i nätverkets styrgrupp.

Länkar:
Studie- och yrkesvägledning vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – en kunskapsöversikt och rekommenderad praxis
JobbaFrisk NPF
JobbaFrisk

Sidan senast uppdaterad 11 november 2024

Skriv ut sida